Как да се жалваме?   1 comment

След като са открили нарушенията на банката, която е променила метода на изчисление на лихвата от „EURBIBOR + Надбавка“ на „EURBIBOR + Премия + Надбавка“, много граждани отправиха запитване – как могат да се жалват?

Кои са институциите, които следят за спазването на българските закони и отговорните лица:

„УниКредит Булбанк“ АД
Дирекция „Клиентска задоволеност“
г-н Кирил Бъчваров
ул.Света Неделя гр.София
1000 София, България
Тел: +359 2 923 2025
Моб: +359 894 568910
E-mайл: Kiril.Bachvarov@UniCreditGroup.Bg

Жалбите до „УниКредит Булбанк“ АД, за предпочитане да се подават директно в централата в София. Жалби по клоновете е загуба на време. Дори и шефа на клон (като този в Русе), е господин НИКОЙ! Той може да Ви говори свободни съчинения, както на мене ми ги дрънкаше, от рода на:
Въпрос: „Г-н директор, защо ми е увеличена лихвата?“
Отговор: „Ами нали разбирате, банката има много лоши кредити – някой трябва да ги изплати.“
Въпрос: „Но г-н директор, лошите кредити Вие и Вашите служители сте ги давали, защо аз трябва да ги плащам? А и когато си раздавахте премиите за същите тия кредити – защо не се обадихте да се облажа и Аз, а сега ме викате да ви плащам за загубите на банката?“
Отговор: „Ако много ти знае устата – ще ти направим заема предсрочно изискуем и ще ти вземем апартамента.“
Г-да, не се поддавайте на такива изнудвания и рекет. Банката не може ей така да Ви вземе имота защото Вие не искате да им ‘играете по свирката’. Търсете си правата. Права не се дават, а се защитават!

Прилагам един от моделите на жалба Тук. Моята препоръка е – жалбата да бъде подготвена и подписана от адвокат. Обикновенно тази услуга струва между 20 – 50 лв., но със сигурност ще има по голяма тежест.

Банков Надзор при БНБ
Подуправител на БНБ и ръководител поделение „Банков надзор“ при БНБ
Румен Симеонов
e-mail: simeonov.r@bnbank.org

Директор „Правна дирекция“ при БНБ
Тихомир Тимнев
e-mail: timnev.t@bnbank.org

Пресцентър на БНБ
press_office@bnbank.org
Телефон: (02) 91459 (централа) – Искате да Ви свържат с Пресцентъра.

При подаване на жалбата, изпратете я на е-майл адреса на Пресцентъра (а може и на място в централата в София), като след изпращане на жалжбата си по електронен път задължително изисквайте Входящ Номер. Без такъв, никога няма да получите отговор. След изтичането на законовия срок трябва да се обаждате всяка седмица за да напомняте за Вашето съществуване!!! Г-н Симеонов и г-н Тимнев, имат изключително слаба памет, и едва ли ще се сетят да Ви отговорят, ако не сте нахални като конски мухи. Иначе, ще имате да чакате от умрял писмо. Не че отговорите им ще бъдат нещо повече от ‘БЛЯ, БЛЯ, БЛЯ’, но има няколко случая, когато те са се произнасяли за незаконността на действията на „УниКредит Булбанк“ АД и банката е връщала надвзетите суми. За 25 000 ЕВРО заем, това са над 3 000 ЕВРО надвзети суми.

Комисия за защита на потребителите – КЗП
е-майл: info@kzp.bg
Телефоните по места може да намерите в www.kzp.bg

Когато адресирате жалбата си до КЗП, адресирайте я до Председателя на КЗП г-н Златев, с копие до заместник-председателя на КЗП г-н Александър Масларски. Ако не сте внесли жалбата си в КЗП лично, а по е-майл – задължително изисквайте Входящ Номер, за да може след изтичането на законовия срок от един месец, ако не сте получили отговор – да напомните за себе си. Аз лично съм имал неприятния случай с КЗП, при което една г-жа Дян…ва, близо 4 месеца ме въртя, за да ми каже накрая, че няма да ми отговори на жалбата, и аз какво щял съм да и направя!!! В такива случаи веднага се жалвайте на Обдумсана. КЗП са наши „работници“, на които Ние плащаме заплатите от нашите заплати(дори преди Ние самите да сме ги „помирисали“). От КЗП може да получите становище относно неравноправните клаузи по договорите си, което да Ви послужи в съда.

Европейска Комисия
Дирекция „Правосъдие, основни права и гражданство”
Mr Michael Schotter
Е-mail: michael.shotter@ec.europa.eu

Жалбата може да я отправите на български език. Желателно е да опишете Вашия случай, като се наблегне върху неравноправните клаузи в договорите на „УниКредит Булбанк“ вече описани в Протокол 27 на КЗП (виж). Вече има 3 жалби до ЕК относно неравноправните клаузи, които използва „УниКредит Булбанк“ АД, и ЕК вече се е произнесла че те са такива. Но, преди да опражнят натиск над КЗП да заведе колективен иск, както Закона за защита на потребителите чл.148 ал.4 ги задължава – ЕК иска да получи повече информация за мащабността на проблема. За това пишете до ЕК!!! Примерна жалба – Тук

Български Финансов Форум
bfo@abv.bg

Това е сдружение на бивши банкови специалисти, адвокати и група граждани, които са се заели с нелеката задача да анализират проблемите със законнонарушенията на банките в България. Ако изпращате жалба до БФФ – моля изтрийте личните си данни от прикачените документи(ЕГН, адрес, номера на банкови сметки – всякаква лична информация).

Моля ако имате идеи споделете ги по-долу.

Posted 16.02.2012 by plamen1967

One response to “Как да се жалваме?

Subscribe to comments with RSS.

 1. Здравейте Пламене,

  Присъединих се към Facebook страница, тъй като имам сходен проблем с Уникредит Булбанк – ипотечен договор в евро от 2004-та с 6-месечен Eurobor + фиксирана надбавка, след време формулата се сдоби с нова променлива компонента, премия. До момента не съм подавала жалби към банката, нито към институции. Запозанах се с Вашите документи и Ви желая успех на делото. Въпросът ми е мога ли да подам жалба направо към ЕК без да имам предходни такива към банката и българските институции? Ако не, то какъв е реда: първо пускам жалба към банката, изчаквам отговор, после пускам към КЗП /чакам отговор/, следва БНБ /отговор/ и чак после ли ЕК?

  Предварително благодаря за съвета!

  Поздрави,
  Жени Херакова

  Жени Херакова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: